В Україні можуть подорожчати цигарки та бензин: чому та коли

Через нові акцизи в Україні можуть подорожчати тютюнові вироби та пальне. Це прогнозується у другій половині 2024 року.

Про це повідомив голова Податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев в ефірі Новини.LIVE, передає редакція сайту 056.

Передумовою стало те, що у березні уряд схвалив законопроєкт щодо приведення ставок акцизного податку на пальне до мінімальних рівнів, встановлених у ЄС. Підвищення планують запровадити поетапне, рік до року, а також переведення акцизу в євро.

"Щороку акциз зростає на 20%. У новому законопроєкті прописано, що з наступного року буде встановлено показник у 30%. Тобто йдеться не про всю вартість цигарок, а про акциз, який дорівнює близько 60%", – пояснив Гетьманцев.

В Україні і зараз спостерігається зростання цін на автопаливо. Протягом місяця бензин та дизель подорожчали у середньому на 1,5 гривні за літр. Передбачається, що помітне подорожчання бензину відбудеться у другому півріччі 2024 року.

"Зокрема, 20 млрд Кабмін розраховує отримати від цього до бюджету… Я не готовий сказати, чи вплинуть віялові відключення на ціну палива. Я так не думаю, бо це не той рівень споживання… Проте я переконаний в тому, що на вартість впливає більше ціна на нафту, яка стрибає сьогодні вгору", — наголосив Гетманцев.

Джерело: 056.ua

Ще новини

Leave a Comment